hkk@hm.gov.hu | +36 52 537-215 | 4027 Debrecen, Füredi út 69. ikonKeresés | ikonFacebook

blokk címe

blokk tartalma

Információk

A kollégium a köznevelés szakmailag önálló intézménye, melynek feladatai igen speciálisak. Alapfunkciójának tekinthető a megfelelő feltételek megteremtése azon gyerekek számára, akiknek lakóhelyén vagy annak közvetlen közelében nem található a tanuló igényeinek megfelelő oktatási-nevelési intézmény, illetve a szülők nem képesek biztosítani a tanuláshoz szükséges feltételeket.

A kollégium igen fontos szerepe és feladata az esélyteremtés, a hozzáférés biztosítása a jó minőségű oktatáshoz, a szociális és kulturális hátrányok leküzdése, a tanuláshoz szükséges készségek és képességek, a NAT-ban meghatározott kulcskompetenciák fejlesztése, a tehetség(ek) felismerése és kibontakoztatása, illetve a hátrányos helyzetű tanulók segítése, felzárkóztatása. A kollégium nevelő-oktató munkája során kiegészíti a családi és iskolai nevelést. A kollégiumi nevelő – bár az oktatásban is fontos szerepe van – elsősorban az egész személyiségre figyel, és a gyermeknek a szellemét, jellemét, világlátását, értékvilágát kívánja befolyásolni, alakítani. Ennek megfelelően sajátos kapcsolat alakulhat ki a diákok és a kollégiumi nevelők között, ugyanis e nevelési téren előtérbe kerülnek a kiscsoportos foglalkozások, illetve az egyéni beszélgetések.

 A kollégium működési feltétele, az épület adottságai, felszereltség, elhelyezés körülményei:

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 1992 óta működik jelenlegi helyén, a Kossuth laktanya szomszédságában. 2014. augusztus 1-ig Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Középiskola és Kollégium néven létezett, aztán Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium lett. Létrehozásakor a kollégiummal szemben támasztott elvárásoknak megfelelt, az új fenntartó, a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan igyekezett a működési feltételeket javítani. A kollégium részben rendelkezik azokkal a lakhatási feltételekkel, melyek az otthonszerű elhelyezést biztosítják. A tanulók elhelyezését 47 négyágyas és 7 kétágyas szobában oldjuk meg, ami szükség szerint bővíthető. A szobákban az internetelérés biztosított, minden diák önálló szekrénnyel, asztallal és polccal rendelkezik. A fektetést heverőkkel biztosítjuk. Az elvárásoknak megfelelő számban biztosítottak a kiszolgáló helyiségek és tárgyi feltételek (WC-k, mosdók, zuhanyzók, beteg- és elkülönítő szoba). A tanulók rendelkezésére áll: három 20 férőhelyes tanulószoba, játék- és olvasóterem – egyben diákönkormányzati szoba, 100 férőhelyes, kulturális programok lebonyolítására alkalmas díszterem, számítástechnikai szoba, egy kondi-terem - amely az iskolai intézményegység egyik tanműhelyében került kialakításra. A 2017/18- as tanévtől kezdődően egy korszerűen kialakított kültéri kondi park is hozzájárul a növendékek fizikai állóképességének fejlesztéséhez. A kollégium rendelkezik főzőkonyhával illetve mosó- és szárítószobákkal is. Az intézményhez folyamatosan gondozott park is tartozik, amely nem csak a kulturált pihenést szolgálja, hanem a diákok csoporttudatának fejlesztését is biztosítja, hiszen itt lehetőség van a kihelyezett padokon, fedett asztaloknál a beszélgetésre, kikapcsolódásra.

 A kollégiumi nevelőtestület

A kollégiumi nevelőtestület az intézményi tantestület része. Nevelési feladatait önállóan, ám a honvédelmi nevelés alapvetéseit szem előtt tartva határozza meg. A kollégium elvárása, hogy aki nevelőtanári tevékenységet kíván folytatni, az legyen gyerekközpontú, következetes, követelménytámasztó, agilis. Legyen sokoldalú, és mindenekelőtt feleljen meg a társadalom által is óhajtott szülői szerepnek. A nevelőtestület 12 fő kollégiumi nevelőtanárból és 1 fő intézményegység-vezetőből (kollégiumvezető) áll. A katonai értékrendet katonai nevelőtanárok közvetítik a Növendékek felé. A kollégiumi nevelőtestület két részből tevődik össze: civil és katonai nevelők munkaközössége, élükön a munkaközösség vezetőkkel.

 

rendelési idő

H-P:
15:30-17:30

Szombat:
7:30-8:30

Vasárnap:
Zárva

elérhetőségek

Tel: 
+ 36 30 464 5021

E-mail:
emailcim@email.hu

A rendelő címe:
4080 Hajdúnánás Bocskai u. 36.
 

Kratochvil Károly
Honvéd Középiskola és Kollégium


E-mail: hkk@hm.gov.hu 
Tel: +36 52 537-215
4027 Debrecen, Füredi út 69

Ökoiskola logó CDL logó Oktatási Hivatal logó ELTE Origó nyelvi centrum logó Energiatudatos iskola logó

© Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium - 2024